Avtorica: Živa Novak Antolič

Pred dnevi, 7. aprila, je bil svetovni dan zdravja. Letošnja tema je podpora medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam pri njihovem delu. Med epidemijo virusne nalezljive bolezni COVID-19 (Corona Virus Infectious Disease-19), ki jo povzroča virus SARS CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Corona Virus type 2) je v ospredju predvsem izražanje hvaležnosti za njihovo delo. Nikoli se jim ne bomo mogli dovolj zahvaliti. Želim pa, da tudi pozabili ne bomo nikoli, kako so med epidemijo požrtvovalno skrbeli za nas. Hvala tudi vsem drugim! Čistilkam, negovalkam, farmacevtom, zdravnikom, tehnikom raznih specialnosti, znanstvenikom in laborantom, administratorkam in vzdrževalcem, vratarjem in varnostnikom. In vam, preobremenjenim policajem in gasilcem! Poštarjem, ki preutrujeni komaj razdeljujete po spletu naročeno in računovodjem, ki sledite vsem spremembam v zakonodaji. Komunalnim delavcem, ki vestno pospravljate vse smeti. Pa vsem, ki delate v trgovinah in skladiščih, prostovoljcem, branjevkam na tržnici in vam, ki hrano pridelujete, vam vsem, ki skrbite za druge! Taksistom, ki brezplačno prevažate zdravstvene delavce na delovna mesta in šiviljam, ki šivate maske! Vem, da ne znam našteti vas vseh in prosim, da mi oprostite. Hvala vsem učiteljicam in učiteljem, ki skrbite, da so učenci navdušeni nad poukom na daljavo. Na začetku ste večkrat opozorili, da naj povemo otrokom, da to niso počitnice. Če niso počitnice za otroke, tudi za nas niso.

Torej, kako lahko jaz prispevam?

1. Da ostanem doma. Da ohranjam in izboljšujem svoje zdravje.
Se spomnite 12 navad zelo zdravih ljudi? Ste prebrali knjigo Življenje brez raka zdravnika dr. Davida Servain-Schreiberja? Natančno je opisal štiri za zdravje najvažnejše postopke, ki jih je preskusil na sebi. Tridesetletnemu so mu odkrili možganski tumor in povedali, da večina s tako diagnozo umre v 6 mesecih. Ker je bil znanstvenik, je začel preučevati tiste, ki so živeli dalj; potem je o tem napisal knjigo. Živel je še dvajset let in v tem času naredil ogromno dobrega za človeštvo.

2. Temelj zdravja je spanje.
Ni treba verjeti meni, poslušajte govorca na TEDx Ljubljana Emila Marinška Brez spanja ni zdravja. Osebno in poslovno se s spanjem ukvarja že 25 let; v osebni zgodbi razkrije, kako je našel »navodila za uporabo samega sebe«.

3. Da jem hrano za zdravje, predvsem veliko zelenjave, pridelane v Sloveniji.

4. Da posebej dobro hranim svoj imunski sistem s česnom (aliin), čebulo (antocianin, kvercetin), ingverjem (ingverol, kapsaicin), zelenim čajem (polifenoli), brokolijem (beta karoten, lutein, zeaksantin, vitamina C, E, sulforafan), prebiotiki (česen, čebula), probiotiki (kislo zelje, kefir), kvas (betaglukani), jagodičevjem (elagična kislina), jabolki, sončničnimi semeni, gobami.

5. Da sem telesno aktivna v naravi z upoštevanjem socialne distance. Več kot polovica Slovenije je pokrita z gozdovi, tako ima res vsak možnost, da naredi deset tisoč korakov na dan v lepem okolju.

6. Da pomagam ljudem, da se umirijo.
EFT (Emotional Freedom Technique) je eno izmed enostavnih, a zelo učinkovitih orodij. Videe z brezplačnim vodenjem skozi postopek najdete na spletni straneh v slovenščini tukaj in v angleščini tukaj.
Body2Brain® so vaje, ki jih v 5 knjižicah opisuje nevrologinja dr Claudia Croos-Müller. Izjemno preproste vaje so namenjene zmanjševanju negativnih čustev kot so panika, stres, žalost, črnogledost. Ena od knjižic vsebuje tudi vaje, namenjene boljšemu spanju.

7. S tem ko skrbim zase, skrbim tudi za druge.
Če bom upešna pri ohranjanju zdravja, bom v bodoče tudi manj obremenjevala zdravstvene delavce.

Kaj dobrega naj ostane po koncu epidemije
Hvaležnost, prijaznost, čist zrak, dobro javno zdravstvo dostopno vsakomur, več druženja z otroki, manj prometnih nesreč, več razmišljanja o vrednotah, manj potrošništva, manj turistov … dodajte, kar vam je dobro in česar si želite tudi po koncu epidemije.

Na TEDxLjubljana 2019 si lahko ogledate zelo zabaven govor Beti Vidmar (Pe)resno težak problem in kdo ga lahko reši. Mlada raziskovalka posebne vrste mikrobov, ki jim ljubeznivo reče mikriči, razloži, kako neznatni mikriči rešujejo velike probleme. Pravi, da ima narava za vsak problem rešitev. Učimo se od nje.