Avtorica: Živa Novak Antolič

Rojeni 29. februarja
Seveda se nisem naslova domislila jaz, pač pa verjetno najbolj znan človek med tistimi, ki so rojeni 29. februarja. Letos na ta dan je praznoval šestdeset let Tony Robbins. Zanesljivo ste že slišali zanj: morda ste prebrali kakšno njegovo knjigo. Leta 1993 je izšla njegova Prebudi velikana v sebi, ki je bila prevedena v slovenščino že leta 2000. Morda ga poznate kot motivacijskega govornika in ste poslušali katerega od njegovih TED govorov. Ste navdušeni nad njim kot dobrotnikom, ki je večkrat namenil del svojega zaslužka za obrok več kot 100.000.000 lačnim Američanov. Ali pa omogočil študij medicine stotim, ki si tega niso mogli privoščiti.

Šola za življenje
Tony Robbins sam formalnega študija ni zaključil in je po tem podoben Leonardu da Vinciju, bratoma Wright, Henryju Fordu ali Stevu Jobsu. Tako kot oni pa je dokazal, da se je ogromno naučil iz življenja samega in to znanje prenaša tudi na znane osebnosti kot so Serena Williams, Bill Clinton, Martin Sheen, Hugh Jackman; Harvard Business Press ga je uvrstila med 200 najpomembnejših poslovnih gurujev.

Nove stvari in nove besede
Na tem mestu želim povabiti k izumljanju novih besed. Edward de Bono velikokrat povabi k izumljanju novih besed: pač kot to zahteva izumljanje novih stvari. Zamislite si, da bi vsak od 2.000.000 Slovencev izumil eno novo besedo v svojem življenju! Sama sem to dolžnost že opravila. Vedno me je namreč vznejevoljilo, da so predavatelji za projicirano na platno rekli »na tej drsnici/ diapozitivu… vidite to in to«. Slika, ki se pojavi na platnu, je virtualna. Moja izumljena beseda je vipraz: akronim za virtualna projekcija iz računalnika na zaslon. V angleščini je pa viproc. (Saj vem, ni se še čisto prijela ta beseda. Pač delujem po principu zgodbe iz filma Pay it forward. Še niste videli? Obvezno!) Lepo prosim, izumljajte besede. Ni treba, da iz angleščine samo po naše prepišemo besede, kot je to razvidno na www.fran.si, ko vtipkate »coach«. Preusmeri vas na »kovč« z razlago, da je to svetovalec in učni pomočnik, ki dalj časa in načrtno, v živo ali na daljavo vodi posameznika ali skupino k dolgoročnim ciljem. Ena od več razlag za besedo »guru« s pripombo, da se običajno uporablja s prilastkom, pa je: vodilni, medijsko najbolj prepoznaven strokovnjak, poznavalec določenega področja.

Coach, kovč, guru ali po naše: vsi ljudje vse vemo
Tony Robbins je 60 let star pisatelj, motivacijski govornik, dobrotnik, kovč in poslovni guru. To o starosti malo zanalašč poudarjam, saj je Tony Robbins popolnoma na tekočem z novimi tehnološkimi možnostmi. Zaveda se, da ljudje malo berejo. Videla sem oglas, v katerem se lahko prijavite na prejemanje 7-minutnih vsakodnevnih videov, ki vam v enem tednu razložijo, kaj je bistvenega napisano v določeni poslovni knjigi. Tudi Rolf Dobelli (avtor knjige Umetnost dobrega življenja), pisatelj in doktor ekonomske filozofije, se je nekaj časa ukvarjal s pisanjem izvlečkov knjig in člankov. A ni to krasno: nekdo, ki ima res dober pregled nad področjem, zate prebere knjigo in ti pove bistvo!

Iz zmede v zmago
In točno tako Tony Robbins in Dean Graziozi pomagata posameznikom, ki so v svojem življenju doživeli zmedo, jo rešili in jo spremenili v zmago. V angleščini se sliši še bolje: Turn mess to message. Ali bi si vi pustili svetovati od teoretika, ki se še nikoli v življenju ni soočil z resničnostjo, pa čeprav ima lahko najvišjo možno formalno izobrazbo? Tony Robbins in Dean Graziosi učita ljudi, kako o rešitvah svojih težav lahko povejo še drugim, jim tako pomagajo in obenem pomagajo tudi sebi.
Z veseljem sprejmemo pomoč oseb, ki so »že bile tam« v neki zmedi, v neki na videz nerešljivi situaciji, in so se uspele izvleči iz zmede in iz tega naredile zmago. Na FIC-u nas je več glav, ki več vemo, idejamo in skupaj iščemo rešitve, korak za korakom. Z druge perspektive vidimo vaše sposobnosti, ki jih imate v sebi, in vam jih pomagamo odkleniti. Dobrodošli na idejanje, prijavite se zdaj!