Avtorica: Alenka Hudales

Denisa in Matjaža sem pred leti spoznala na enem izmed podjetniških predavanj, kjer sta predstavila idejo Inštituta za neodvisnost. Pritegnila me je njuna vesela in optimistična drža, Denisov nalezljiv smeh in meni domače štajersko narečje. Predvsem me je zanimala njuna ideja z močno družbeno odgovorno noto, ki smo jo želele podpreti tudi v naši skupini. Po srečanju z njima smo ostali povezani in zelo rada spremljam rast ter razvoj Inštituta za neodvisnost, znotraj katerega danes deluje številčna ekipa strokovnjakov iz različnih področij.

Radovedni smo, kako na svojo ustvarjalno in podjetniško pot Denis in Matjaž gledata danes, so na obzorju kakšni novi projekti?

Kdo sta in kaj počneta?

Denis: Veseljak, optimist in navdušenec nad življenjem ter ogromno širino, ki nam jo življenje omogoča. Verjamem, da je izjemna prednost biti živ. Največ svojega časa posvetim raziskovanju življenja, povezovanju ljudi in gradnji bolj zavestnega sveta. Zelo rad sem z ljudmi, se od njih učim in delim svoje izkušnje, znanje in energijo. Moj trenutni fokus je vodenje Inštituta za neodvisnost, pripravljanje vsebin za naše poslušalce in podjetje Highwater, kjer upravljamo digitalna/crypto sredstva na nov in edinstven način, s programom, ki smo ga razvili sami in ga bomo v prihodnje tudi licencirali ter prodajali večjim institucijam.

Denis Bornšek

Matjaž: Sem finančni svetovalec v podjetju Cresus, predavatelj, pisec člankov, soustanovitelj Inštituta za neodvisnost ter srečen partner in očka. Moj glavni fokus pri karieri je usmerjen v dve smeri – opravljanje dejavnosti finančnega svetovanja ter vodenje in izobraževanje na Inštitutu za neodvisnost. Pri moji osnovni dejavnosti pomagam posameznikom, da lahko dosežejo boljšo finančno pismenost ter svoje osebne finance upravljajo bolj učinkovito in z manj stresa. Osnovno vodilo pri mojem delu je, da pomagam posameznikom prepoznati potencialne pasti, stroške ter tveganja pri investiranju denarja in vzpostaviti zdrav odnos do denarja ter navade, ki zmanjšujejo stres in lahko posameznikom pomagajo do vzpostavitve varne finančne prihodnosti. Na Inštitutu za neodvisnost svoje obstoječe profesionalno delo nadgrajujem v smeri izobraževanja – pišem avtorske članke in vodim delavnice, kjer delim praktične napotke in znanje, s katerimi lahko vsi, ki delavnice obiščejo, napredujejo pri delu z denarjem in dobijo predvsem napotke, kako naj se tega lotijo na miselni ravni. Moj prosti čas je v večini namenjen družini in branju knjig, s katerimi širim svoja obzorja na področju osebnostne rasti.

Matjaž Štamulak

Kaj vama pomeni ustvarjalnost?

Denis: Izjemno prednost in orodje, ki ga imamo kot ljudje, da lahko materializiramo svoje ideje in vizijo ter s tem lepšamo ta svet. Najbolj sem kreativen po dobrem spancu in jutranjih ritualih, ki jih izvajam vsak dan, ko vstanem. Meditiram, pišem, grem na sprehod, vizualiziram in si organiziram dan, po tem sem pripravljen za akcijo!

Matjaž: Ustvarjalnost mi pomeni v prvi vrsti predvsem to, da lahko opravljam stvari, ki jih rad počnem. Torej, če lahko večino svojega časa posvečam tistim stvarem, ki me veselijo, se takrat zagotovo rodi največja možna ustvarjalnost, kjer dobivam nove ideje, kjer se ustvarjajo nove povezave in pri tem občutim, da je to koristno tako zame kot tudi za soljudi. Človek je po definiciji rojen za to, da je ustvarjalec. To pomeni, da je potrebno v prvi vrsti prevzeti odgovornost za to, da lahko ustvarjamo sami in posledično moramo pri tem vedno ustvarjati v smeri, ki koristi tako nam kot tudi drugim. Največja ustvarjalnost se pri meni zgodi vedno takrat, ko imam v mislih ˝win-win˝ situacijo za vse, ki se jih moja ustvarjalnost dotika.


Kaj najraje delata v svojem poslu?

Denis: Govorim z ljudmi, jih spodbujam, učim in motoviram ter skupaj z njimi delam na tem, da bo jutri še boljši kot je danes.

Matjaž: Delo z ljudmi je vsekakor na prvem mestu, če govorimo o tem, kaj najraje počnem v svojem poslu. In to ne le sestanki ena na ena, temveč predvsem izobraževanja, delavnice, predavanja. Ko lahko predavam – bodisi z odra bodisi prek spleta -, čutim največje veselje do svojega dela. Zavedam se, da je predajanje znanja tisto, kar me daleč najbolj napolni z radostjo in veseljem. Občutki hvaležnosti, ki jih dobim kot povratne informacije s strani klientov ter slušateljev, so velika potrditev, da stvari opravljam dobro.

Kaj najraje delata v skupini in kaj sama?

Denis: Ko sem z ljudmi, rad govorim, razvijam ideje in se veliko smejem, vedno se veselim kakršnegakoli skupinskega dela. Ko pa sem sam, pa rad spim, berem, hodim, meditiram, pišem in razmišljam.

Matjaž: Pregovor pravi, da če bi rad napredoval hitro, naredi to sam, če pa bi rad prišel daleč, pa to naredi v skupini. In s tem se zelo strinjam. Samostojno lahko na svoji poti poslovne kariere naredim veliko stvari, a jih je tudi kar precej takšnih, kjer potrebuješ ekipo. Sam vedno rad naredim stvari, pri katerih sem 100 % prepričan, da sem zanje tudi ustrezno usposobljen in kompetenten. Tam, kjer mi manjka znanja in izkušenj, pa vem, da je skupinsko delo tisto, ki lahko da veliko boljše rezultate, kot pa če bi opravljal stvari sam. Verjamem v tako skupinsko delo, kjer si v skupini obdan s posamezniki, ki so na določenih področjih veliko boljši od tebe, imajo več znanja … Če se sestavi takšna ekipa, so rezultati lahko veliko boljši od tistih, ki bi jih dosegel kot posameznik. Zavedam se, da se lahko vsak dan naučimo kaj novega, zato cenim skupinsko delo in ljudi, s katerimi sem obdan, ker lahko s skupnim znanjem ustvarimo veliko več.

Na kateri svoj projekt sta najbolj ponosna in zakaj?

Denis: Na sebe. Mislim, da smo naš največji in prvi projekt vedno mi sami. Zelo sem vesel in ponosen, da imam veliko željo po rasti, da se učim čedalje bolj biti to, kar res sem, in da mi to tudi čedalje bolj uspeva. Seveda pa se potem skrb zase pozna na vseh projektih, v okviru katerih ustvarjamo, v mojem primeru sta to Inštitut za neodvisnost in podjetje Highwater.

Matjaž: Zagotovo sem v prvi vrsti najbolj ponosen na to, da že 16 let uspešno delujem na področju finančnega svetovanja. Ponosen sem tudi na vse dosežene licence in rezultate, ki sem jih s svojo dejavnostjo in pomočjo uspel zagotoviti vlagateljem in strankam. Takoj zatem sem seveda ponosen na to, da sva z Denisom uspela postaviti Inštitut za neodvisnost, ki zdaj uspešno osvešča in izobražuje že dobri dve leti. Fascinantno se mi je zazreti nazaj v preteklost in videti, kako je lahko zgolj iz osnovne ideje o neodvisnosti nastala dobra zgodba, pri kateri so se nam pridružili izjemni strokovnjaki ter veliko novih slušateljev in tistih, ki so se odločili obiskati naša izobraževanja. In nenazadnje, zelo sem ponosen tudi na svojo družino, partnerko in dve hčerki, ki mi vedno stoji ob strani, me vzpodbuja in daje mojemu življenju neko povsem drugo širino in dimenzijo. Brez osnovne ljubezni in razumevanja v družinskem okolju si namreč ne predstavljam, da bi lahko uspešno deloval kjerkoli v poslovnem svetu. In za to sem neizmerno hvaležen.

Kateri izzivi vaju najbolj zaposlujejo v tem trenutku?

Denis: Kako poskrbeti za temeljne potrebe vseh, s katerimi sodelujem, da bodo/bomo lahko osredotočeni na kreativo in prispevek in ne na materialen svet. Trenutno največ časa posvečam grajenju ravnovesja med prihodki in izdatki ter organizaciji nalog in kadrov, da smo vsi na Inštitutu in v podjetju dobre volje.

Matjaž: Ravno zdaj me najbolj zaposluje optimizacija poslovanja domačega podjetja oziroma izziv kako v prihodnosti optimizirati določene procese dela, da bo ostalo več časa zame in za moje hobije. Zelo podobno analizo trenutno izvajamo tudi na Inštitutu za neodvisnost, kjer po prehojenih prvih dveh letih zdaj načrtujemo nove cilje in nove možnosti, s katerimi se bomo lahko še bolj približali tistim, ki potrebujejo znanje, ki ga na Inštitutu nudimo.

Kako na vajino prehojeno poslovno pot gledata od daleč, katere so bile tiste “brce”, ki so vaju pripeljale do sem, kjer sta danes?

Denis: Moje največje lekcije v poslu in življenju so povezane s konsistenco in potrpljenjem. Bolj ko delam na teh dveh lastnostih, boljše rezultate doživljam. Največjo brco sem dobil pri šestindvajsetih, ko sem dojel, da je življenje minljivo, in da ga v bistvu ne živim na način, kot bi si ga želel. Dojel sem, da bomo vsi enkrat zaključili svojo zemeljsko pot, kar me je spodbudilo, da sem se, ne z vidika strahu, ampak z vidika odgovornosti in smisla življenja, začel resno ukvarjati sam s sabo. Spoznal sem, da sem za svoje življenje odgovoren sam. To spoznanje, delo na sebi in nenehno izobraževanje mi je pomagalo, da sem naredil potrebne korake naprej. Tako sem zrastel osebno in poslovno ter sem še vedno na tej poti. Mislim, da je eno glavnih spoznanj v življenju to, da smo minljivi, življenje pa je izredno lepa izkušnja, če se za to odločimo. Dokler se nisem spoznal, sem kot ekstrovertiranec izredno veliko časa preživel z ljudmi in jih zabaval, ampak to je bil predvsem beg pred samim sabo. Ko sem se dokončno soočil sam s sabo, pa sem spoznal, da nisem avtentičen, iskren. Moj nasvet vsem, ki niso zadovoljni s svojim življenjem, bi bil, naj se najprej pogovorijo sami s sabo in začnejo res brutalno odkrito analizirati svoje življenje ter
zapišejo na list papirja vse, kar bodo odkrili. Meni je pomagalo.

Matjaž: Na poslovni poti, ki sem jo prehodil do danes, sem doživel vsaj tri večje brce, ki so me vedno znova spomnile, da si je treba vzeti dovolj časa tudi za načrtovanje, ne le za izvedbo in ˝akcijo˝. Približno na vsakih pet let mojega poslovanja je prišel kakšen opomnik, ki ga je bilo potrebno upoštevati in situacijo izkoristiti predvsem pozitivno. Kaj s tem mislim? Izzivi, ki so prišli na poslovni poti, so se sprva zdeli precej nerešljivi. Kasneje, ko sem uspel nanje pogledati z druge plati, pa sem zelo hitro ugotovil, da so s sabo prinesli zelo veliko pozitivnega. In če si usmerjen v to, da izkoristiš pozitivno, se tudi poslovna pot kaj kmalu obrne v to smer.

Kako ti je pri tem pomagal FIC?

Denis: FIC je super organizacija za rast in podporo idej, je potrdilo mojemu razmišljanju, da več glav v dobri energiji vedno več ve in ustvari. Hvala za viharjenje možganov in nove ideje!

Matjaž: FIC nama je z Denisom zelo pomagal pri postavljanju Inštituta, saj sva v čisto začetni fazi celotne zgodbe dobila neverjetno podporo celotne ekipe in predvsem kopico praktičnih napotkov ter idej, kako nadaljevati našo zgodbo. Hvaležna sva za trud in profesionalnost, ki nama jo je na začetku poti ponudil FIC. Deležna sva bila toplega sprejema in neverjetne energije ter pomoči.

Katera stvar, ki jo delaš, ima največ vrednosti tudi za druge?

Denis: Zelo si želim pomagati ljudem z vidika življenjskih temeljev. Skozi svojo življenjsko pot sem do danes ugotovil, da večina ljudi iz okolja, ki nam je vsem primarno, ne dobi dobre popotnice. To pomeni v družini, šolstvu in državi. Zato je po tem, ko sem sam ugotovil, kdo sem in kaj si želim, moja glavna naloga postala, da svoje znanje in izkušnje delim z drugimi. To počnem danes na več načinov. Prvi je ta, da sem vedno v oporo in pomoč ljudem, ki so mi blizu, s tem, da delim svoje znanje in pozitivno energijo. Drugi je skozi Inštitut za neodvisnost, kjer povezujemo različne strokovnjake iz temeljnih vidikov našega vsakdana, kot so energija in okolje, miselnost, zdravje in finance. Skupaj torej z osveščanjem in izobraževanjem pomagamo vsem, ki si tega želijo na res praktičen način. Tretja stvar, ki me veseli, pa je prihodnost, zato sem zelo aktiven na področju razvoja in podpore tehnologiji blockchain in vodim podjetje Highwater, kjer se ukvarjamo z razvojem naprednih orodij za bolj transparentno upravljanje digitalnih sredstev in seveda tudi pazimo na digitalni kapital naših vlagateljev.

Matjaž: Vsekakor delo na Inštitutu, kjer se trudimo osveščati in izobraževati (večinoma brezplačno) tudi vse tiste ljudi, do katerih omenjene informacije ne bi prišle, če ne bi bilo omenjene organizacije. V časih, ko je informacij na pretek ali celo preveč, je zelo težko izluščiti, katere so tiste prave informacije, ki lahko posameznikom pomagajo izboljšati življenje. Zato verjamem, da smo na Inštitutu uspeli združiti posameznike, ki s svojim znanjem in praktičnimi napotki v celoti prispevajo k temu, da je tako posameznik kot tudi družba, v kateri živimo, lahko boljša. To je tisti glavni motiv, ki me žene, da se za to trudim še naprej!

Najlepša hvala Denis in Matjaž, vama in Inštitutu za neodvisnost želimo veliko uspehov pri nadaljnjem delu.