Vesolje in človeška neumnost sta brezmejna ali Niso dovolj velike besede, potrebna so majhna dejanja

Avtorica: Živa Novak Antolič

Seveda veste, da naslov pripisujejo Einsteinu. Prav tako veste, da kamorkoli pogledate – v telefon, časopis, televizijo, na obcestne plakate – v vas strmi »podnebna kriza«. Velike besede, sestanki na raznih prestižnih koncih sveta (kako močno že onesnažujejo letala?), resolucije. Kdo naj že to dela? Aha, tisti eni drugi. Saj jaz itak nič ne morem.

 

No, v FIC-u smo se zbrale ženske, ki smo opravile različne tečaje razmišljanja po de Bonu in Michaelidesu. Poznamo tudi Priročnik Pozitivne revolucije Edwarda de Bona. Simbol pozitivne revolucije je odprta dlan. Palec pomeni učinkovitost, saj je roka brez palca manj učinkovita. Kazalec pomeni smer, saj če ne delujemo v pravo smer, je lahko rezultat uničujoč. Sredinec je najdaljši prst in pomeni spoštovanje, ki naj ga bo največ. Prstanec pomeni samoizpopolnjevanje. In mezinec, najmanjši? Ta je najbolj pomemben posebej v situacijah, ko tako radi rečemo ali mislimo: »Nič se ne da narediti.« Če vsak od nas prispeva samo malo v pravo smer, bo vsota ogromna.

 

No, pa smo pri človeški neumnosti in podnebni krizi. V Ljubljani je zadnja leta moda, da listje odpihavajo s pomočjo neznansko glasnih, smrdljivih puhalnikov, ki seveda onesnažujejo ozračje z izpušnimi plini in hrupom. Dve lokaciji sta čvrst dokaz, da smo neumni in da mislimo samo na dobiček. Prva je v parku Tivoli, ki je pravzaprav gozd, skozi katerega so speljane sprehajalne poti. Ko se tak grotesken upravljalec puhalnika – na ušesih ima ščitnike, ki ga branijo pred hrupom, na nosu velika zaščitna očala, na hrbtu težko posodo z zalogo goriva, v roki rohneč puhalnik – pojavi na travi v Tivoliju in puha listje, otroci samo strmijo in se »učijo«, da je tako najbrž prav. Vem, da delavec ni kriv. Bori se za lastno preživetje in dela, kar so mu ukazali.

 

Druga lokacija pa je pred stavbo C Onkološkega inštituta, kjer je park z mogočnimi platanami. S puhalniki odpihovati listje, ki ga je dolgotrajen dež prilepil na travo, je res težko: potrebna so navodila in nadzor. Dva s puhalniki po navodilih tretjega – ta je brez puhalnika – se trudita očistiti travo. Nekdo, ki gleda, zgroženo reče: »To se da bolj potiho, manj smrdljivo in bolje narediti z grabljami. Pacienti v bolnišnici res težko prenašajo zraven vsega še ta hrup. Nimajo ščitnikov zoper hrup.« Narava ima svoj krog, vsaka stvar ima svoj smisel. V mestih so že davno pozabili na smisel odstranjevanja listja: to je, očistiti odtoke. Vetru pač ne moreš ukazati, naj naenkrat spiha vse liste z dreves. Jaz pa dodajam: kako naj se zemlja okrepi, če ji ukrademo vse listje? Boste odpihovali listje s puhalniki, onesnaževali s hrupom in izpusti, potem pa gnojili z umetnimi gnojili, ki dodato izčrpavajo zemljo?

 

Tega ne pravim jaz, raziskovalci so ugotovili, kako zelo je večina prsti na Zemlji osiromašena zaradi pesticidov, insekticidov, herbicidov in umetnih gnojil – in seveda s tem je mineralov, vitaminov in fitohranil osiromašena naša hrana, ki raste v taki prsti. Tudi mi, tako kot prst, se lahko regeneriramo le, če imamo na razpolago snovi, s pomočjo katerih se regeneriramo vsako noč, ko spimo. Samo v spanju se regenerirajo tudi možgani. Morda zaradi pomanjkanja mineralov, vitaminov, fitohranil in premalo spanja (manj kot 8 ur) količina neumnosti na svetu raste?

 

Tomo Križnar, avtor knjige Nafta in voda, je 17. 11. 2019 kot gost na Valu 202 rekel: “Plodna zemlja je poleg nafte in vode ključni element prihodnosti. Na tem polju bodo potekale glavne bitke. Poleg tega so tukaj še tisti, ki nam kradejo čas.”

 

Lastnikom puhalnikov, če jim je za javno skupno dobro, bi prav prišlo narediti vajo z de Bonovim orodjem: PIN. Ne veste kaj je to? Ne poznate? Nikoli slišali? Posledice in nadaljevanje. Priporočljivo je, da preden vpeljete karkoli, poskusite razmisliti, kaj se ob tem lahko zgodi. Da tega večina ne dela, si lahko podrobneje preberete v knjigi Nerazumno vedenje Richarda Thalerja, Nobelovega nagrajenca za ekonomijo 2017.

 

Če želite, da orodje hkrati z vami naredi več oseb, ki imajo različne percepcije, pridite na FIC.


Leaf blowers fatal to declining insects, Germans warned, vir: www.bbc.com, 15. 11. 2019