Avtorica: Alenka Hudales

Kakšne so “posledice” večletnega usmerjenega ustvarjalnega razmišljanja?

Zalotila sem se, da sem po treh letih srečanj s Fickami še vedno v zadregi, ko me ljudje vprašajo kaj vendarle počnemo vsak petek. Moj najpogostejši odgovor bi bil, da predvsem in vedno znova usmerjeno razmišljamo.

FIC je v vseh pogledih eksperiment, ki se ves čas razvija in oblikuje. Najlažje nas opišem kot ‚mastermind‘ skupino, skupino za osebno in poslovno rast. Da se skupina združi in išče ideje, še zdaleč ni nova pogruntavščina. Zagotovo pa je v zadnjih letih to postal trend. Danes obstaja veliko tovrstnih skupin, a podobne naši ne poznam. Poleg tega, da  se članice v živo srečujemo redno že tri leta brez premora vsak petek, so naši skupini zelo temeljito in globoko zakoreninile strukturo dela ravno orodja usmerjenega razmišljanja. Ko sem začela to pot, nisem vedela kam me bo to pripeljalo in kakšne bodo posledice redne vadbe s temi orodji.  Danes lahko rečem, da se je ta način razmišljanja počasi in vztrajno vsadil v vsako poro mojega telesa in dobrodejno vpliva na kvaliteto mojega življenja. Vse kar smo Ficke ustvarile do sedaj, smo dosegle z vztrajnostjo in usmerjenim razmišljanjem.

Kaj v praksi pomeni usmerjeno ustvarjalno razmišljati?

Pomeni predvsem to, da smo se na določeni točki svojega življenja odločile dati usmerjenemu razmišljanju svoje mesto. Najprej enkrat na teden po dve uri – toliko časa, da je lahko to postala navada. Sčasoma smo navado prenesle v poslovno in nato v vsakdanje življenje. Brez rednega srečevanja ne bi šlo, saj gre za veščino, ki jo je treba zavestno in redno uriti. Pomeni tudi to, da pri tem uporabljamo orodja, ki nam dajejo strukturo, načela in podpirajo neomejene možnosti ustvarjalnega potenciala. Kot že ime samo pove, nas usmerjeno razmišljanje usmeri, daje fokus in hkrati omogoči osredotočanje na tisto, kar je pomembno ta trenutek. Zato danes sama kreiram tako, da najprej razmislim, kam bom usmerila svojo energijo in je ne trošim po nepotrebnem.

Kdaj se to najbolj pozna?

Takrat, ko mi primanjkuje časa, volje in mi nič ne gre po načrtih. Orodja so mi v težjih obdobjih dala predvsem varnost, saj so dobri rezultati okrepili zavedanje, da je vsa moč in vso znanje v mojih rokah.

Kje se to najbolj pozna?

Povsod. V vsakdanji komunikaciji, v organizaciji sestankov, družinskega življenja in življenjskega sloga, pri oblikovanju vsebine, v luščenju bistva, usmerjanju, pri vodenju, kreiranju urnikov, motivaciji, v ustvarjalnosti, učinkovitosti, v odnosih, v urejenosti …

Usmerjeno razmišljanje je veščina, ki poganja razvoj in ustvarjalnost. Podobno kot je nujno misliti na zdravje pred boleznijo ali pa pametno razporejati finance preden spraznimo bančne račune, si je tudi za razmišljanje treba vzeti čas takrat, ko nam gre dobro. Zato, da bomo navajeni biti učinkoviti in ustvarjalni tudi takrat, ko pridejo slabša obdobja v življenju, ker ta zagotovo pridejo. Da boste v prednosti in ne na slabšem kot ostali, ki jim v kriznih časih najprej zmanjka energije za najpomembnejše – za razvoj in ustvarjalnost.