Avtorica: Živa Novak Antolič


Iz enakega recepta se izcimi različna jed in različne ideje

Mama moje znanke je znala narediti najboljšo potico kar ste jih kdaj poskusili. Moja znanka je visoko izobražena strokovnjakinja na naravoslovnem področju. Ko ji je mama napisala recept za potico, se ga je znanka držala do miligrama natančno. Saj veste kaj je nastalo, ne? Nekaj povsem drugega! Podobno je z informacijami: čeprav dobimo iste informacije, se pri vsakem od nas preobrazijo. Podatke, ki sem jih v življenju prejela, sem premešala s svojimi izkušnjami, razmišljanjem in predsodki – in potem se izcimi takole pisanje. Na srečanju FIC, kjer nas je več, informacije premešamo skupaj in pridemo do velikega števila različnih idej.


Od kod izvira znanje – vsi ljudje vse vemo

Pri pisanju strokovnih člankov moramo vedno citirati tistega, ki je kaj ugotovil. Posebej moramo preveriti, ali je to iznašel avtor članka ali je morda tudi on samo citiral nekoga drugega. Preverjanje, od kod pravzaprav izvira podatek, je lahko zelo dolgotrajno. Včasih pa se mi je nemogoče spomniti, kje sem kaj izvedela. Zato se na tem mestu opravičujem vsem, za katere ne omenjam, da so kaj izumili, rekli ali napisali. Vsekakor več ljudi ve več kot en sam: to s pridom izkoriščamo pri FIC idejanjih.


Zaupanje in grajenje odnosov

Zamislite si, kako stojite na ramenih drugih ljudi. Mislite naprej: nekomu je postalo odveč, da bi vas držal, in odide. Padete in se čudite. A ravno to ves čas delamo ljudje med seboj. Ne v akrobatskem, pač pa v prenesenem smislu. Prav malo se trudimo, da bi obdržali ravnotežje, spoštljive odnose, prijaznost do drugih in celo prijaznost do sebe. Človeško telo je izjemno dobro narejeno: ste morda slišali za stroj, ki bi kljub zlorabam deloval 100 let? Z zlorabo mislim na premalo ur spanja; na telesno aktivnost, ki škodi telesu; na predelano hrano s pesticidi, herbicidi, z veliko praznimi kalorijami; na odnose z energosesi in tistimi, ki ponižujejo zaposlene; z zlorabo mislim osamljenost. Ko se na FIC-u srečamo, ne iščemo samo novih idej; ustvarjamo skupino, kjer skrbimo ene za druge – kot je to v Power9 Blue Zones.


Zelo nevarne besede »Nič se ne da narediti«

Omenjene zlorabe so vzrok večini kroničnih nenalezljivih bolezni današnjega časa: boleznim srca in ožilja, izgorelosti, debelosti, nekaterim oblikam sladkorne bolezni, raka, demence in drugim. Nestrpni smo, ker teh bolezni ne znajo pozdraviti hitro, tako kot angino ali zlom kosti. Slaba novica je, da so taka pričakovanja nerealna, saj se te bolezni razvijajo desetletja prej, preden se »pokažejo«. Dobra novica pa je, da se da tu na področju preventive še ogromno narediti. Tudi na področju izboljšanja odnosov dela ne bo nikoli zmanjkalo. V procesu kreativnosti smo se pri FICu najprej naučile ne soditi, ne kritizirati. Zavedamo se, da uspehi običajno ne pridejo v enem velikem koraku, ampak v veliko majhnih, včasih tudi takih, ki gredo nazaj. Kako se učiti iz neuspehov, piše Matthew Syed v Naukih črne skrinjice. Izogibamo se tudi trditve »Nič se ne da narediti.« Dr. Edward de Bono v Priročniku pozitivne revolucije opiše mezinec, ki predstavlja prispevek vsakega posameznika. Ker nas je veliko, vsako majhno dejanje v pravo smer pomeni ogromen rezultat. Malo več prijaznosti do sebe in drugih. Samo malo. Vsak dan.