Avtorica: Nastja Mulej, trenerka razmišljanja in organizatorka Konference o kreativnosti 

 

Kreativnost sem iskala od konca osnovne šole dalje. Zato sem menjavala (a končevala) smeri in šole, službe na faksu, v medijih in v agencijah, kraje in države. Moja pot kreativnosti kot namerne aktivnosti se je začela leta 2000, ko me je na pobudo takratne urednice Marketing Magazina Mete Dobnikar odkril Dragan Sakan, lastnik in direktor mreže oglaševalskih agencij v jugovzhodni Evropi. Dobila sem naziv ‘Idea Thinker’, moja naloga pa je bila spodbujanje kreativnosti za naše zaposlene v 10-ih podružnicah, za naše naročnike ter trg.

 

Dolgo nisem vedela, kako se naj tega lotim, in sem ponavljala vzorce drugih, misleč, da bo veliko čakanja in tuširanja, veliko kave in alkohola, veliko nočnega ‘dela’ in jutranjega spanja … naredilo svoje. Ni. Sproščenost ni dovolj! Sodelavci so forsirali vsak svojo edino idejo, kritizirali ostale, jaz pa sem se trudila obdržati kolikor se le da dobre odnose, da se niso skregali vsi z vsemi.

 

Šele po predavanju svetovne avtoritete za kreativno in konceptualno razmišljanje, dr. Edwarda de Bona na ‘Ideas Campusu’ v Piranu avgusta 2003 sem začela odkrivati – in učiti sebe in druge – da je kreativnost sistematičen postopek vodenja misli in raziskovanje, ki se ga lahko loti vsak, ki ima za to motivacijo in disciplino. Tako preprosto je to! Počasi sem odkrivala orodja in tehnike, metode in postopke, pripravljala recepte, da bi ljudem olajšala življenje in delo. Da bi začeli razmišljati s svojo glavo in se zabavali pri skupnem ustvarjanju.

 

Ugotovila sem namreč, da je kreativnost veščina (kot igranje klavirja, igranje taroka ali igranje košarke): najprej se moraš naučiti nekaj osnovnih gibov, potem pa jih vaditi, utrjevati in vse bolj poglabljati. Ugotovila sem tudi, da je razmišljanje s pomočjo orodij in tehnik najbolj zabavna in povezovalna zadeva. K sreči je to ugotovilo tudi mnogo, mnogo ljudi, timov in organizacij iz vseh sfer družbe, ki so orodja razmišljanja z veseljem posvojili. Moje najljubše učenke lahko spoznate kar na tej spletni strani. ☺

 

Žal sem tudi ugotovila, da je svet prepoln samozadovoljnih in samovšečnih ljudi, ki pri sebi ne bi ničesar spremenili. Pri drugih pa, seveda. Na svojo srečo s takšnimi skoraj ne delam. Nikamor se ne premaknemo …

 

Z radovednimi možgani, ki se radi razgibavajo in uživajo v ustvarjanju nečesa, kar še ne obstaja, pa delam pogosto in poglobljeno. In samo takšni bodo prišli predstaviti svoje izkušnje z urjenjem, vodenjem in upravljanjem kreativnosti pri sebi in svojih sodelavcih v četrtek, 25. aprila ob 8.30 na GZS na 1. konferenco o kreativnosti!

 

Pričakujte 37 govornikov iz 26-ih organizacij. Čakajo vas konkretni primeri iz prve roke. In zato: vzemite si čas za kreativnost tudi vi in se prijavite!