Avtorica: Živa Novak Antolič

 

 

Teorija in praksa v poslu

Se sprašujete, kaj dela čmrlj v poslovnem svetu? Ker je živi dokaz, da »vedeti in ne narediti pomeni ne vedeti« (Skip Ross). Zato mi je čmrlj zelo ljub. Najprej zato, ker leti: znanstveniki so nekoč namreč izračunali, da čmrlj zaradi okroglosti in majhnih kril ne more leteti. Ker čmrlj ni bral znanstvenih člankov, je pač kar letel. Pri FIC-u najdemo veliko idej. Leteti pa morate sami. Vi veste, kako.

Nismo vsi za vse

Beseda »čmrlj« je sestavljena iz samih soglasnikov in jo je zato prisrčno težko izgovoriti. Če sem hotela kakšnega Zahodnoevropejca spraviti v še hujšo zadrego, potem ko ni mogel izgovoriti mojega imena (Živa) in sem bila večinoma Ziva, sem predlagala, da izgovori čmrlj. Čim prej ugotovimo, za katere stvari res nimamo naravnih danosti, lažje nam bo v življenju. To, da znamo speči najboljši kruh na svetu, in to, da s peko kruha zaslužimo za življenje, sta dve različni stvari.

Fokus in čmrljasto poslovno počutje

Tudi to sodi v poslovni svet. Nikakor se vedno ne počutimo čudovito – in to je normalno. Ko se odločamo za spremembe v življenju, je čas za postavitev prioritet. Za fokus. Včasih šele ob skupnem razmišljanju s FIC-kami gostje ugotovijo, kaj v resnici želijo. Malo za hec in malo za res, kako različno se lahko počutimo: tu je tabela za ugotovitev čmrljastega počutja; prav za vsak trenutek lahko vstavite poljubno kombinacijo. Dodajajte počutja po mili volji. Kombinacij je kar precej in zlahka najdete tako, ki vam v tem trenutku ustreza. Vse so v redu. In sredi najtemnejše noči je vedno obet novega dne.

ČMRLJ
ČudovitoMočnoRanljivoLežernoJunaško
ČrnogledoMrkoRazumnoLahkotnoJasno
ČustvenoMogočnoRealističnoLjubeznivoJokajoče
ČudnoMajhnoRazvojnoLepoJutrišnje
ČistoMiloRiskantnoLetečeJezljivo

Čmrlji, učitelji posla

Čmrlji imajo evsocialno organizacijo, ki je najvišja oblika socialnega življenja živali. Skupaj živi več generacij in imajo razdeljene vloge glede dela in skrbi za zarod – skrbijo tudi za tuj zarod (primerjaj: vrtci). Delavci se naučijo ločevati barve cvetlic in zato učinkovito nabirajo cvetni prah; modro tudi uporabljajo naelektrenje in razelektrenje svojih dlačic. Čeprav velikokrat delajo sami, se mladi čmrlji hitreje naučijo, kateri cvetovi dajejo več nektarja, če nabirajo s starejšimi delavci. Že čmrlji vedo, da se sicer lahko učimo iz svojih napak; hitreje pa gre, če se učimo tudi iz tujih. Več ljudi pozna več orodij in načinov in ima več izkušenj, kar pri FIC-u s pridom izkoriščamo v dobro svojih gostov, 25. 4. 2019 pa bomo na 1. Konferenci o kreativnosti Idejanje prikazale na delavnici.

Dodatno branje: 
Skip Ross: Recite da svojemu potencialu