Avtorica: Živa Novak Antolič

 

Trening in energija

Nekje sem prebrala, da ljudje mislimo, da bosta sreča in uspeh prišla do nas skozi veličasten slavolok ob zvokih fanfar – in da bomo seveda tudi takoj prepoznali in srečo in uspeh. Resnica pa je, je bilo napisano, da sreča nalahno potrka na vrata, ko ravno delamo nekaj »zelo zanimivega«, tako da nas trkanje neprijetno preseneti. Če sploh odpremo vrata, tam stoji nekaj v delovnem kombinezonu in izgleda kot delo! Tako je to s srečo in uspehom. Celo za najboljše violiniste, pianiste, dramske igralce in športnike velja, da je talent le manjši odstotek uspeha. Največ pomeni trening, delo. To pri FIC-u vemo: vsaka od nas ima lahko slab dan; malo energije; občutek, da ji možgani nočejo delovati; zunaj je megla in mraz. Ker pa smo odgovorne, se zberemo vsak petek zjutraj – in glej! Energija skupine preide na vsako posebej; možgani se zbudijo in delajo; zadovoljstvo strank preide na vse nas in tudi nam polepša dan.

 

Fokusirano strukturirano razmišljanje

Enkrat ni nobenkrat. Najbrž vam je stara mama povedala za ta pregovor. Vsak dan znova ga potrjujemo: če enkrat obiščemo tečaj kitajščine, ne pričakujemo, da bomo znali ta jezik. Če enkrat obiščemo uro učenja violine, ne pričakujemo, da bomo nastopali kot koncertni violinisti. Če enkrat tečemo nekaj sto metrov, ne pričakujemo zmage na maratonu. Ko prvič stopimo na smučke, se počutimo strašansko okorni, svet okrog nas pa nevaren. Ko prvič uporabimo orodja ustvarjalnega razmišljanja, se počutimo čudno. Če naslednjič stopimo na smučke čez eno leto, se počutimo mogoče še bolj okorno in se morda odločimo, da smučanje pa res ni za nas. Dokler nam nekdo ne pove, kako čudovit je občutek, ko obvladaš tehniko in lahko uživaš v vsem, kar smučanje nudi: v soncu, novozapadlem pršiču, zasneženih smrekah, prelepih pogledih in še in še. V FIC-u smo vztrajale toliko časa, da nam je sedaj strukturirano razmišljanje v veselje, posebno če z njim najdemo ideje za stranke. Ideje so odlična stvar, vendar niso dovolj.

 

Konstruktivnost

Zanesljivo poznate množico ljudi, ki želijo recimo shujšati. Vedo vse o zdravem slogu življenja: o dovolj spanja, telesni aktivnosti, prehrani za zdravje; najbrž poznajo tudi odstotke učinkovitosti veliko vrst diet. Ampak v bistvu lahko rečemo, da ne vedo nič o zdravem slogu življenja. Saj vedeti in ne narediti pomeni ne vedeti: konstruktivnost je pretvarjanje ustrezne ideje v dejanje. Ta del je tako prepuščen strankam FIC-a: med idejami, ki jih dobijo od nas, izberejo tiste, ki so v danih okoliščinah optimalne za udejanjanje.

 

Dodatno branje:
Fundacija Napoleona Hilla. Motivacijski načrt Napoleona Hilla. 365 praktičnih načel za uresničitev vašega potenciala. Gaia planet Celje 2018