Avtorica: Alenka Hudales

Življenje mi je delavnico Kreativna jutra s kreativnimi tehnikami I.D:E.A.S. pripeljalo na pot ravno v trenutku, ko sem se po težkih preizkušnjah soočala s posledicami preteklih let in iskala pot naprej. Ni bilo enostavno začenjati na novo, a trmasto sem zagrizla v podjetništvo. Trdno sem se odločila, da ne bom odnehala dokler ne pridem njegovemu bistvu do dna.

 

Podjetništvo ni zame, jaz sem umetniška duša

V oblikovanju, s katerim sem se ukvarjala do tedaj, sem neizmerno uživala in ves ostali del posla mi je vedno predstavljal breme in krajo časa. Od nekdaj sem bila prepričana, da podjetništvo ni zame, ker sem umetniška duša, in da je najbolje, da se s tem kar sprijaznim. Najbrž bi tudi se, če ne bi življenje poskrbelo za velik preobrat. Zato sem dolga leta iskala različne načine in hodila po poti osebne rasti, da raziščem in spremenim svojo miselnost. Ko mi je bilo v požaru odvzeto vse, kar sem poznala, in sem od danes na jutri ostala tudi brez dela, ki sem ga imela rada, se je nekaj v meni vendarle premaknilo v drugo smer. Resnično me je začelo zanimati, v čem je fora in česa jaz ne štekam?

 

Možgani potrebujejo vsakodnevni trening

Čeprav sem nekaj podlage in poznavanja tehnik ustvarjalnega razmišljanja dr. Edwarda de Bona že imela, sem ravno na Kreativnih jutrih ugotovila, da sem precej omejena, ko gre za ustvarjalnost, da sem ujeta v istih vzorcih razmišljanja. O sebi kot ustvarjalki sem imela povsem drugačno predstavo. Čeprav naj bi imela ogromno idej, ker sem ‘kreativka’, sem opazila, da se pogosto, celo pogosteje kot ljudje iz manj ustvarjalnih poklicev, vrtim v krogih in ne prihajam do prav izvirnih rešitev. Ljudje se radi polenimo, ko mislimo, da svoje področje obvladamo. Naloge izvajamo po istih postopkih, delujemo iz navade in rutine. Tudi jaz nisem nobena izjema. Naši možgani nam želijo pomagati, zato za nas iščejo bližnjice in poenostavljene rešitve. Da se malo prebudijo, potrebujejo vsakodnevno razmigavanje. Možgane z redno uporabo prisilimo, da se raztegnejo in potelovadijo. Predvsem se koristno zaposlijo, da ne ‘blodijo’ po svoje in nam ne komplicirajo življenja.

Orodja za ustvarjalno razmišljanje so ravno tisto, kar človek potrebuje, da z malo vztrajnosti odpre poti novim mislim in idejam. Zato ni dovolj, če samo vemo, da je treba drugače razmišljati. Okoreli vzorci in navade se začnejo spreminjati samo s poznavanjem kako in na kakšen način lahko mislimo ustvarjalno. Torej, če želiš v svojem življenju karkoli premakniti in spremeniti, zavihaj rokave in koristno uporabi svoje možgane!

 

Rodil se je Free ideas klub

Z Brigito Tomas, s katero sva se spoznali na omenjeni delavnici, sva se odločili, da s srečanji nadaljujeva. Strinjali sva se, da je znanje ustvarjalnega razmišljanja preveč dragoceno, da bi ga pozabili. Tako so se začeli naši petki, ki brez prekinitve trajajo že dve leti. Občasno se nama je pridružila tudi Katarina Primožič, s katero smo se prav tako spoznali na Kreativnih jutrih, za njo pa kmalu tudi ostale čisto nove članice.

Res je bolje, če imaš možnost razmišljati v skupini, saj smo ljudje drug drugemu spodbuda, neizčrpen vir idej in navdiha. Izzivov nam pa tudi nikoli ne zmanjka. Kaj je lepšega, da lahko v dobri družbi za svoje probleme iščeš rešitve ter na ustvarjalen način kreiraš poslovne priložnosti in generiraš ideje? Tisti, ki so že dolgo sami v svojem poslu ali osamljeni na vodilnih položajih, zdaj točno vedo kaj mislim. Ne vem, ali si lahko predstavljate, koliko ur tuhtanja, iskanja navdiha in brezplodnih monologov si lahko prihranimo s samo dvema urama kakovostnega viharjenja možganov v skupini na teden?

 

Strukturirano in učinkovito

Srečanja Free ideas kluba so že od samega začetka jasno strukturirana in učinkovita. Sprva so bila srečanja namenjena reševanju naših izzivov, kasneje smo odprle vrata še gostom, ostalo pa je že zgodovina. Danes je poleg naju z Brigito v FIC-u še pet aktivnih članic; Živa, Erika, Sabina, Polona in Petra. Združujemo različna znanja, smo iz različnih okolij, različnih poklicev in seveda pogledov. Vsaka od nas je zgodba zase in prispeva k razvoju skupine. Skupaj se izobražujemo in rastemo. Ustanovile smo neprofitni zavod in se še aktivneje posvečamo reševanju poslovnih izzivov na inovativen način. Prihodnost vidimo v povezovanju, odprtosti v razmišljanju in razvoju podjetništva na pristen način. To nas poganja naprej.

Zame so petki svetilnik tedna in središče odlične ustvarjalne energije. FIC je zelo vplival na spremembo moje kariere in mi odprl poti v svet izobraževanja in svetovanja. Nisem pa pozabila na oblikovanje, saj mi vse pretekle izkušnje s tega področja predstavljajo središče, skozi katerega lahko delujem na kateremkoli področju na svoj način. Uživam v kreiranju idej, ustvarjanju odličnih zgodb in konceptov, vedno sem tudi rada pomagala ljudem. Zdaj lahko skozi razvoj in vodenje skupine vse v polnosti izživim.

Vabim vas, da se nam pridružite na Idejanju, hitrem in učinkovitem skupinskem iskanju idej za nove poslovne priložnosti in reševanje poslovnih izzivov z uporabo tehnik ustvarjalnega razmišljanja.