Avtorica: Brigita Tomas

Vsak človek se kar nekajkrat v življenju znajde pred izzivi, najsi bodo to osebni, karierni ali poslovni. Ko se znajdemo pred izzivom, uporabljamo različne strategije, da bi ga rešili. Nekateri ljudje v samoti premlevajo in obračajo svoj problem. Drugi skličejo krizni sestanek v podjetju in skušajo najti rešitev, tretji pa za nasvet vprašajo prijatelja.
Kaj pa, če vam zaupam, da obstaja drugačen način reševanja izzivov? Kaj pa, če obstaja skupina, ki se sestane zgolj zato, da vam pomaga rešiti vaš izziv? Skupina, ki vam v toplem in zaupnem okolju nudi različne poglede in ideje ter rešitve?

 

Free ideas klub – vsak petek rešujemo izzive

Taka skupina zares obstaja. Imenuje se Free Ideas klub, na kratko in ljubkovalno preprosto FIC. To je skupina, katere glavno poslanstvo je reševanje izzivov. Je skupina, kjer na sistematičen način generiramo ideje in iščemo kreativne rešitve za vaše izzive.

Vseh sedem članic skupine nas je izšolanih in izurjenih v uporabi tehnik ustvarjalnega razmišljanja. Resda so nam osnova za delo tehnike ustvarjalnega razmišljanja, a naše delo presega zgolj uporabo tehnik. Širimo kulturo povezovanja, sodelovanja, skupnega reševanja, odprtosti in podpore.

Srečujemo se vsak petek zjutraj in v več kot sto petkih so naše glave rešile že nešteto izzivov, ki so jih imele bodisi članice skupine bodisi gostje oziroma naše stranke.

 

Zakaj bi svoj poslovni izziv zaupali neznancem?

Morda se sprašujete, zakaj neki bi svoj problem zaupali neznankam. Naj vam naštejem pet dobrih razlogov:

1. Drugačne perspektive
Ko predstavite svoj izziv skupini, praktično neznancem, dobi vaš problem popolnoma drugačno perspektivo. Mnogo gostov je odkrilo, da problem sploh ni tako velik ali pa da leži popolnoma drugje, kot je bilo sprva videti.

2. Neobremenjen pogled
Članice skupine nismo povezane z vašim problemom, kar pomeni, da vam lahko ponudimo svež, neobremenjen pogled nanj.

3. Raznolike osebnosti
Članice skupine prihajamo iz zelo različnih branž, imamo različno izobrazbo, osebnosti, starost in izkušnje, kar pomeni, da lahko na vaš problem pogledamo iz zelo različnih zornih kotov in vam nudimo raznovrstne ideje oziroma možnosti rešitve.

4. Ustvarjalno razmišljanje

Pri svojem delu uporabljamo tehnike ustvarjalnega reševanja izzivov, kar vodi do velikega števila idej in možnih rešitev. Seveda niso vse dobre, a da najdemo tisto pravo, jih moramo najprej imeti veliko. Predstavljajte si, da morate prekopati vrt. Če to počnete brez orodja, ne boste daleč prišli. Če pa vam nekdo da v roke lopato in motiko, pa bo lažje. In te tehnike so za nas kot lopata in motika. Omogočajo nam hitreje doseči boljše rezultate.

5. Načelo zaupnosti
Zavezuje nas načelo zaupnosti, kar pomeni, da je vse, kar se pogovarjamo na srečanjih o vaših izzivih, zaupno. Sledimo načelu tolerantnosti, spoštljivosti in odprtosti.

 

Idejanje – reševanje vaših poslovnih izzivov

Po treh letih ljubiteljskega delovanja smo pripravljene tudi na naslednji korak. Svojo storitev, ki smo jo poimenovale Idejanje, želimo ponuditi tudi vam. V prvi vrsti se posvečamo reševanju poslovnih izzivov in iskanju novih poslovnih priložnosti. V ta namen smo ustanovile neprofitni zavod Free Ideas Center z jasno vizijo:

Želimo biti prva izbira za hitro generiranje idej in učinkovito reševanje konkretnih poslovnih izzivov z uporabo tehnik ustvarjalnega razmišljanja.

Življenje nam prinaša mnoge izzive. A ni lepo, ko imaš ob sebi nekoga, ki ti jih pomaga rešiti? Uživamo v tem, kar počnemo, in verjamemo, da boljše ideje ustvarjajo boljši svet. Tudi za vas.